Fortsätter senaste dagarnas bröd- och kakbonanza med ett recept på klassiskt vörtbröd lagom till jul.
Ingredienser 4 limpor:
1 liter svagdricka
2,2 liter (1,2 kg) rågsikt
7 dl (420 g) vetemjöl
100 g jäst
1/2 dl ojla
1 msk salt
100 g (2 dl) russin
1 tsk malen ingefära
1,5 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malet pomerensskal
1 dl mörk sirap
Instruktioner:
- Smula jästen i en bunke.
- Värm svagdrickan till 37 grader och rör ut jästen med.
- Tillsätt resten av vätskan tillsammans med sirap, olja, salt, kryddorna, russinen och nästan allt mjöl.
- Arbeta ihop till en deg och låt jästa på dragfri plats i minst 30 minuter.
- Knåda degen på mjölat bakbord.
- Forma den till fyra limpor och lägg dem på tvären i smord långpanna.
- Pensla med lite olja eller smält smör mellan bröden så att dom inte jäser ihop och kåra dem med vass kniv.
- Låt jäsa i ca 30 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Njuts bäst med smör, nygrilljerad skinkskiva och apotekets senap.