In Goldlife Family, Mat

Fortsätter senaste dagarnas bröd- och kakbonanza med ett recept på klassiskt vörtbröd lagom till jul.

Vörtbröd

Ingredienser 4 limpor:

1 liter svagdricka
2,2 liter (1,2 kg) rågsikt
7 dl (420 g) vetemjöl
100 g jäst
1/2 dl ojla
1 msk salt
100 g (2 dl) russin
1 tsk malen ingefära
1,5 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malet pomerensskal
1 dl mörk sirap

Instruktioner:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm svagdrickan till 37 grader och rör ut jästen med.
  3. Tillsätt resten av vätskan tillsammans med sirap, olja, salt, kryddorna, russinen och nästan allt mjöl.
  4. Arbeta ihop till en deg och låt jästa på dragfri plats i minst 30 minuter.
  5. Knåda degen på mjölat bakbord.
  6. Forma den till fyra limpor och lägg dem på tvären i smord långpanna.
  7. Pensla med lite olja eller smält smör mellan bröden så att dom inte jäser ihop och kåra dem med vass kniv.
  8. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Njuts bäst med smör, nygrilljerad skinkskiva och apotekets senap.

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.