När jag och min bror Ola var små så var vi nästan alltid bortskämda med hembakat bröd. Förutom på helgerna för då var det rostat fransbröd som gällde 🙂
Mitt favvobröd var alltid Mormors Lantbröd som jag fick återuppleva i helgen när mamma var hos oss och bakade. Här kommer receptet, bakad och njut!
Mormors Lantbröd
Ingredienser:
1 liter rågsikt
8 dl vetemjöl
2 dl vetekli
50 g torrjäst
1 liter vatten
1/2 dl olja
3 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Instruktion:
- Blanda rågsikt, vetemjöl, vetekli och jäst.
- Tillsätt vattnet, ca 45 grader varmt.
- Arbeta till en smidig deg och låt jäsa 1,5 timme.
- Arbeta in olja, salt och resten av mjölet.
- Ta upp degen på bakbordet, knådas och formas till 2 limpor som läggs på smord plåt.
- Låt jäsa i 20 minuter, Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
- Låt kallna på galler under bakduk.
NJUT! 🙂